Sahra Wagenknecht – Almanya’nın Hali (3)

Tahmini Okunma Süresi: 6 dakika

Kısa bir süre önce Sol Parti’den (Die Linke) ayrılan bir topluluğun öncülüğünde kurulan ve liderliğini yapan Sahra Wagenknecht’in adını taşıyan BSW, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde çarpıcı bir başarıya imza attı. Özellikle doğu Almanya’da öne çıkan BSW, milliyetçi sağ AFD ve muhafazakar sağ CDU’ya karşı bir sol ihtimali canlı tuttu. New Left Review’in Sahra Wagenknecht ile seçimler öncesinde yaptığı bu kapsamlı mülakat, kimilerinin sol milliyetçi, kimilerinin de sol popülist olarak adlandırdığı BSW’nin politik perspektifine ışık tutması açısından son derece önemli. Dört bölümde yayınlayacağımız mülakatın orijinal tam metnine (“Condition of Germany”) New Left Review’in web sitesinden ulaşılabilir

Thomas Meaney & Joshua Rahtz: Bunca yıldan sonra neden Die Linke‘den ayrılmaya karar verdiğinizi açıklar mısınız?

Sahra Wagenknecht: Mesele Die Linke’nin kendisinin değişmiş olmasıydı. Artık Yeşiller’den daha yeşil olmak istiyor ve kendisine onları örnek alıyor. Kimlik siyaseti ağır basıyor ve sosyal meseleler bir kenara itilmiş durumda. Die Linke önceden oldukça başarılıydı. 2009’da yüzde 12 ile 5 milyonun üzerinde oy almıştı, ancak 2021’e gelindiğinde oyları yüzde 5 barajının altına düştü ve sadece 2,2 milyon oy alabildi. Tabiri caizse bu ‘elit söylemler’, metropol akademik çevrelerde popülerdir, ancak sola oy vere gelen sıradan insanlar bu söylemleri pek de tutmaz. Dolayısıyla onları uzaklaştırıyorsunuz. Die Linke eskiden Doğu Almanya’da güçlü bir tabana sahipti, ancak bu insanlar farklılıklar etrafındaki tartışmalarla, en azından bu tartışmaların yapıldığı şekliyle, baş edemiyorlar. Bu tartışmalar doğru düzgün emeklilik maaşları, ücretler ve elbette eşit haklar isteyen seçmenleri yabancılaştırıyor. Biz herkesin dilediği hayatı ve aşkı yaşayabilmesinden yanayız. Ancak, göçmen kökeniniz yoksa veya heteroseksüelseniz bir konu hakkında konuştuğunuzda özür dilemek zorunda olduğunuz abartılı bir kimlik siyaseti türü var. Die Linke bu tür bir söyleme kendini kaptırdı ve bunun sonucunda oy kaybetti. Seçmenlerinin bir kısmı oy vermeyenler kampına, bazıları da sağa kaydı.

Artık partide çoğunluğa sahip değildik, çünkü Die Linke’yi destekleyen kitle değişmişti. Partinin kurtarılamayacağı açıktı. Kendi kendimize şunu söyledik: ya partinin batışını izlemeye devam edeceğiz ya da bir şeyler yapmamız gerekecek. Memnun olmayanların gidebilecekleri bir yer olması önemli. Pek çok insan “artık kime oy vereceğimizi bilmiyoruz, AFD’ye oy vermek istemiyoruz ama oy verebileceğimiz başka bir parti de yok” diyordu. Haydi bir şeyler yapalım ve yeni bir parti kuralım dememizin motivasyonu buydu. Hepimiz soldan gelmiyoruz; tabiri caizse sol bir uyanıştan biraz daha fazlasıyız. Diğer gelenekleri de bir ölçüde bünyemize kattık. Bunu kitabım Die Selbstgerechten’de (Kendini Beğenmişler) ‘muhafazakar-sol’ olarak tanımladım.[1] Başka bir deyişle: sosyal ve politik olarak solda yer alıyoruz, ancak sosyo-kültürel açıdan insanlar neredeyse onlarla orada buluşmak istiyoruz. Onlara reddettikleri şeyler hakkında ahkam kesmek derdinde değiliz.

Meaney & Rahtz: 2018’de başlattığınız Aufstehen (Ayağa Kalk) hareketinin deneyimlerinden olumlu ve olumsuz ne gibi dersler çıkardınız?

Wagenknecht:Aufstehen kurulduğunda 170.000’den fazla kişinin ilgisiyle çok büyük bir karşılık buldu. Beklentiler çok büyüktü. O zamanki en büyük hatam, buna gerektiği gibi hazırlanmamış olmamdı. Bir kere başladığımızda yapılanmaların oluşacağı yanılsaması içindeydim; çok sayıda insan olduğumuzda her şey işlemeye başlayacaktı. Ancak çok geçmeden, bir hareketin eyaletlerde, şehirlerde, belediyelerde işlemesi için gereken yapılanmaların bir gecede kurulamayacağı anlaşıldı. Bu zaman ve çaba gerektiriyor. Bu, BSW’nin gelişimi için önemli bir ders oldu: tek bir kişi bir parti kuramaz, iyi örgütçülere, tecrübeli insanlara ve güvenilir bir ekibe ihtiyaç var.

Wagenknecht’in röportajda bahsi geçen “Kendini Beğenmişler” adlı kitabı

Meaney & Rahtz: BSW göz dolduran bir parlamenter grubu tarafından kuruldu. Arkadaşlarınızın uzmanlıkları ve özel uğraş alanları nelerdir?

Wagenknecht: Federal Meclis’teki BSW grubu güçlü bir kadroya sahip. Başkan yardımcısı Klaus Ernst, IG-Metall’den deneyimli bir sendikacı, WASG’nin (Wahlalternative Arbeit und soziale Gerechtigkeit) ve daha sonra Die Linke’nin kurucularından ve başkanlarından biri. Alexander Ulrich de bir başka sendikacı ve aynı zamanda deneyimli bir parti politikacısı. Die Linke’nin parlamento grubuna başkanlık eden Amira Mohamed Ali, aktif siyasete atılmadan önce büyük bir firmada avukat olarak çalışıyordu. Sevim Dağdelen, Almanya ve dünya çapında geniş bir ilişki ağına sahip deneyimli bir dış politika uzmanı. Christian Leye, Jessica Tatti, Żaklin Nastić, Ali Al Dailami ve Andrej Hunko diğer BSW parlamenterleri. Federal Meclis dışında da önemli isimler var.

Meaney & Rahtz: BSW’nin programı nedir?

Wagenknecht: Kurucu metnimizin dört temel ilkesi var. Bunlardan ilki ekonomik sağduyu politikasıdır. Bu biraz muğlak bir ifade gibi görünse de, Almanya’daki güncel durumu, yani endüstriyel ekonomimizin hükümet politikalarıyla yok edilmesi durumunu ele alıyor. Ve eğer endüstri yok olursa, bu çalışanlar ve refah devleti için de kötü olur. Dolayısıyla akılcı bir enerji politikası, akılcı bir endüstri politikası diyoruz; önceliğimiz budur.

Meaney & Rahtz: Bu, 1970’lerde Tony Benn etrafındaki İngiliz solunun geliştirdiği gibi emek temelli alternatif bir ekonomik strateji anlamına mı geliyor, yoksa geleneksel bir ulusal-endüstriyel politika olarak mı düşünülüyor?

Wagenknecht: Almanya’da, 1970’li ve 80’li yılların, özellikle madenciler grevi dönemi Britanya’sının işçi sınıfı kimliği bilincine denk bir bilinç hiçbir zaman olmadı; hoş, şimdi bu bilinç artık Britanya’da da kayboldu. Federal Cumhuriyet daha ziyade bir orta sınıf toplumu oldu hep ve işçiler kendilerini orta sınıfın bir parçası olarak görme eğilimindeydi. Almanya’da belirleyici olan Mittelstand, yani kendilerini büyük şirketlere karşı konumlandırabilen küçük firmaların oluşturduğu güçlü bloktur. Bu karşıtlık, sermaye ve emek arasındaki karşıtlık kadar önemlidir. Almanya’da bunu ciddiye almak zorundasınız. İnsanlara sadece sınıf temelinde hitap ederseniz, bir yanıt alamazsınız. Ancak, onlara, sahipleri tarafından yönetilen şirketler de dahil olmak üzere, ki bunlar kârları hissedarlara ve üst düzey yöneticilere aktarılan, işçilere neredeyse hiçbir şey verilmeyen dev şirketlerden farklıdır, toplumun zenginlik yaratan kesiminin bir parçası olarak hitap ederseniz bu durumda hitap muhatabını yakalar. Bu durumda insanlar ne söylediğinizi anlayabiliyor, kendilerini bununla özdeşleştirebiliyor ve kendilerini savunmak için bu temelde harekete geçebiliyorlar. Benzer bir karşıtlığı küçük firmalar içinde göremezsiniz, zira genellikle kendileri de sıkıntı içinde. Büyük oyuncular tarafından kendilerine düşük fiyatlar dikte edildiği için ücretleri yükseltecek hareket alanlarına sahip değiller. Ancak Almanya’nın bu açıdan Fransa, İngiltere veya diğer ülkelere kıyasla biraz farklı olduğunu biliyorum. Bu nedenle, sağduyulu bir enerji politikası ve sanayi politikası Mittelstand’ın ihtiyaçlarını dikkate alarak başlamalıdır; bu, şirket sahiplerinin ve ailelerin şirketlerini bir finansal yatırımcıya satmak yerine ellerinde tutmalarını teşvik edecek bir şekilde olmalıdır.

Meaney & Rahtz: Bu, son yirmi yıldaki hükümet politikasının örtük temelinden bir farklılığa işaret ediyor; Mittelstand hakkındaki tüm parlak konuşmalara rağmen Merkel’inki açıkça büyük şirketlere ve bir parça çevrecilikle birlikte yine de büyük şehirlere dönük bir stratejiydi. Aynı şey elbette FDP ve pratikte Yeşiller için de geçerli. Bu durumda sizin için en önemli sınır finansal sermaye ile bölgesel ya da orta ölçekli sermaye arasındaki fark ile mi tanımlı?

Wagenknecht: Evet, ama dediğim gibi bunu idealize etmek de istemiyorum. Kesinlikle her seviyede sömürü var. Ancak yine de, örneğin Amazon ya da bazı DAX* şirketleriyle karşılaştırıldığında arada bir fark var. Örneğin bugün, ekonomi küçülürken dahi DAX şirketleri her zamankinden daha fazla temettü dağıtıyor. Bazı durumlarda şirketler yıllık kârlarının tamamını, hatta daha fazlasını dağıtıyor. Almanya’nın yatırım oranı yıllardır çok düşük, çünkü küresel finans gruplarının baskısı nedeniyle çok fazla kâr payı ödeniyor. Mittelstand şirketleri ise oransal olarak çok daha fazla yatırım yapıyor.

Meaney & Rahtz: BSW’nin programındaki diğer ilkeler nelerdir?

Wagenknecht: İkinci ilke sosyal adalettir. Bu bizim için kesinlikle merkezi bir öneme sahip. Ekonominin iyi gittiği zamanlarda dahi, artan yoksulluk ve sosyal eşitsizlikle iç içe geçmiş ve gittikçe büyüyen bir düşük ücretliler kesimimiz vardı. Güçlü bir refah devleti hayati önem taşıyor. Alman sağlık hizmetleri muazzam bir baskı altında. Bir uzman doktora görünmek için bile aylarca bekleyebiliyorsunuz. Hemşire ve bakım personeli korkunç derecede fazla çalıştırılıyor ve düşük ücret alıyor—2021’deki grevlerini güçlü bir şekilde destekledik. Okul sistemi de başarısız. Daha önce de söylediğim gibi, Realschule veya Hauptschule’den* ayrılan gençlerin önemli bir kısmı çırak veya stajyer olarak işe alınabilecek temel bilgilere sahip değil. Almanya’nın altyapısı da giderek bakımsızlıktan harap hale geliyor. Onarılmayan ve bir noktada yıkılmak zorunda kalacak olan yaklaşık üç bin harap köprü var. Demiryolu hizmeti veren Deutsche Bahn asla dakik çalışmıyor. Kamu idaresinin ekipmanları eski. Anaakım politikacılar tüm bunların farkında ama hiçbir şey yapmıyorlar.

Üçüncü ilke ise barıştır. Alman dış politikasının askerileşmesine ve çatışmaların savaşa doğru tırmanmasına karşıyız. Hedefimiz, uzun vadede Rusya’yı da içermesi gereken yeni bir Avrupa güvenlik düzenidir. Nükleer bir güç olan Rusya ile çatışma masadan kalkmadıkça Avrupa’da barış ve güvenlik istikrarlı ve kalıcı bir şekilde garanti altına alınamaz. Ayrıca Avrupa’nın, ABD ve Çin arasındaki herhangi bir çatışmaya çekilmekten kaçınması, çeşitli ticaret ve enerji ortaklıkları aracılığıyla kendi çıkarlarını takip etmesi gerektiğini savunuyoruz. Ukrayna konusunda ise ateşkes ve barış müzakereleri çağrısında bulunuyoruz. Savaş, ABD ve Rusya arasında kanlı bir vekalet çatışmasıdır. Bugüne kadar Batı tarafından müzakere yoluyla sona erdirilmesi için ciddi bir çaba sarf edilmemiştir. Var olan fırsatlar da heba edilmiştir. Sonuç olarak Ukrayna’nın müzakere pozisyonu önemli ölçüde zayıfladı. Bu savaş nasıl sona ererse ersin, geride Avrupa’nın ortasında yaralı, yoksullaşmış ve nüfusu azalmış bir ülke bırakacak. Ama en azından mevcut insani acılar sona ermiş olacak.

Meaney & Rahtz: Peki ya dördüncü ilke?

Wagenknecht: Dördüncü ilke ifade özgürlüğüdür. Müsaade edilen görüşlerin gittikçe daralan sınırları içinde kalmamız doğrultusunda sürekli artan bir baskı var burada. Gazze hakkında konuştuk ama mesele bunun çok ötesinde. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, daha geçenlerde hükümetle alay etmeyi suç haline getirecek bir ‘Demokrasiyi Teşvik’ yasa tasarısı sundu. Tabii ki, biz bu tasarıya demokratik gerekçelerle karşı çıkıyoruz. Federal Cumhuriyet’in sürekli kendini yenileyen çirkin bir geleneği var. ‘Aşırı solcuların’ kamu sektöründeki işlerden men edilmeye çalışıldığı 1970’li yıllardaki baskılara kadar geri gitmeye gerek yok. Pandemi sırasında hemen ideolojik baskıya başvurulmuştu ve şimdi Ukrayna ve Gazze’de bu baskıya daha da fazla başvuruluyor. Evet, işte bunlar dört ana ilke. Genel hedefimiz yeni bir siyasi başlangıca ön ayak olmak ve hoşnutsuzluğun son yıllarda olduğu gibi sağa kaymaya devam etmesini engellemektir.


[1] Sahra Wagenknecht, Die Selbstgerechten. Mein Gegenprogrammfür Gemeinsinn und Zusammenhalt [The Self-Righteous: My Counter-Programme—for Community Spirit and Cohesion], Frankfurt 2021.

* Çevirmen Notu: DAX (Deutscher Aktienindex), Almanya’nın en önemli hisse senedi endeksidir. En büyük otuz şirketi içerir.

* Çevirmen Notu: Realschule, Almanya’nın ortaöğretim sisteminde yer alan bir okul türüdür. Almanya’da eğitim sistemi genellikle üç farklı ortaöğretim okul türüne ayrılır: Hauptschule, Realschule ve Gymnasium. Realschule, bu sistemin ortasında yer alır ve genellikle daha fazla akademik eğilimli olan Gymnasium ve daha pratik becerilere odaklanan Hauptschule arasında bir yerde konumlanmıştır. Hauptschule, Almanya’nın ortaöğretim sisteminde yer alan bir başka okul türüdür. Almanya’da, ilköğretimin ardından öğrenciler genellikle Hauptschule, Realschule veya Gymnasium gibi farklı ortaöğretim okullarına yönlendirilirler. Hauptschule, bu okullar arasında en temel eğitim veren ve genellikle pratik ve mesleki eğitime daha fazla odaklanan okul türüdür.

1980 Öncesi Sol Siyasallaşma ve Aşık Şiiri

Tahmini Okunma Süresi: 7 dakika

Federico Garcia Lorca’nın ölümü üzerine yazılan ve ona en çok yakıştırılan öykülerden birinde Lorca’nın cesedinin 6 çingene kadının omuzlarında mağribilerin ve çingenelerin yaşadığı Alhacaba tepesine götürülerek bilinmeyen bir yere yalnızlığı anlatan ‘solea’ denilen şarkılar eşliğinde gömüldüğü anlatılır. Gerçekten Lorca’ya en yakışan tören budur belki de.

İspanya iç savaşının başlarında faşistler tarafından 38 yaşında katledilen halkın ozanına İspanya halkının saygı duruşudur bu öykü.

Belli ki o eşsiz dizeleriyle halkına dokunabilmiştir. Ekmeği özgürlük ve onurla birleştirmiştir. İnsanların sadece maddi çıkarlarına hitap etmekle kalmamış aynı zamanda insanlık duygularına da hitap eden bir sözü inşa etmiştir. Zaten etkili bir sol siyaset de böyle olmak zorunda değil midir?

Bu yazımda ben de Türkiye üzerinden birşeyler anlatmaya çalışacağım. Belki de uzun zamandır gördüğüm bir boşluğu. Beni de değiştirip dönüştüren şeyi anlatmaya çalışacağım; Türkiyede halk şiirinin siyasallaşması ve 80 öncesi taşrada sol siyasallaşmada aşık şiirinin rolünü.

Halk Şiirinin Siyasallaşması

Şu milleti güruh güruh gezelim

Mazlumları bir katara dizelim

Zalimlerin sarayını bozalım

Yıkalım bakalım nice olursa olsun

Pir Sultan Abdal

Geleneksel aşık şiirinde karşımıza çıkan taşlamalar aslında kurulu düzene eleştiriden başka birşey değil. Çürümüş düzenden, yoksulluktan, ‘elinde kamçısı yoksulu ezen’ devlet adamından bahsedilir. Göçebe aşiretlerin yada yoksul köylünün Osmanlıyla çatışmalarının başlamasıyla taşlamalar da politikleşmeye başlar. Kurulu düzenin karşısına ise çözüm olarak alternatifler konur. Pir Sultan ‘şaha gidelim’de bulur çözümü, Dadaloğlu ise varolan göçebe düzenin devamını ister. Serdari ve Ruhsati örneğinde halkın günlük yaşamı daha fazla görünür olmaya başlar :

Efendim nazar kıl arzuhalime

Açlıktan madde ile bir diyeceğim yok

İane buyurmuş devletli beyim

Akşamdan sabaha yiyeceğim yok

Ruhsati

Yıl 1880ler. Büyük bir kıtlık var. Rençber Çolak Hacı Serdari kimliğiyle durumu anlatmaya çalışır :

Zenginin sözüne beli diyorlar

Fukara söylese deli diyorlar

Zamane şeyhine veli diyorlar

Gittikçe çoğalır delimiz bizim.

Kıtlık destanında da dönemin sınıfsal çelişkilerine değinir Serdari.

Selçuklu’dan itibaren bu topraklar sınıf savaşını birçok defa görmüş. Engels’in de Alman Köylüler Savaşında söylediği gibi bizde de bu savaşım kimi zaman dinsel ve mezhepsel çatışmalar görünümlü olmuş.

Bu çok önemli ve farklı bir tartışmanın konusu tabi. Ayrıca uzun uzadıya yazmak lazım.

Aşık şiiri bu sınıfsal çatışmaları ele alıp günümüze kadar ulaşmasına aracı olmuş :

Şalvarı şaltak Osmanlı

Eğeri kaltak Osmanlı

Ekende yok biçende yok

Yemede ortak Osmanlı

Cumhuriyet Döneminde Aşık Şiiri

Cumhuriyetle beraber ise artık yeni bir devlet kurulmuştur. Devlet ağa ve eşrafla beraber halka da ulaşmak istemiş kültürel hegemonya inşasında âşıklara önem vermiştir. Bu dönem bir nevi ateşkes dönemidir aslında. Eleştiri yerini yeni Cumhuriyeti anlatmaya ve onu övmeye bırakır. Halkevlerinde ve Köy Enstitülerinde aşıklara görev verilir. Bu dönem ilk akla gelen Aşık Veyseldir tabiki. Aşık şiiri uzlaşmacıdır bu dönem. Cumhuriyeti kuranlar vatanı kurtarmıştır, artık taşlama yada yergiye pek yer yoktur. Halk Şairleri Bayramları düzenlenir Halk Şairlerini Koruma Dernekleri açılır. Yeni devletin ve rejimin halka benimsetilmesinde önemli bir yeri vardır artık halk şiirinin.

1960’lara doğru geldiğimizde ise muhalif ve protest tavır giderek belirginleşmeye başlar halk şairlerinde.

Türkiye İşçi Partisi ve Âşıklar Derneği

“Bu dönem TİP’in kuruluş yıllarına rastlıyordu. TİP yöneticileriyle ilişki kurduk. Bize yalnız onlar sahip çıkıyordu. Başka kimseyi tanımıyorduk, bizimle ilgilenen yoktu. Bir  şıklar Derneği kurmamız gerekti. Nedeni şu idi. Türkiye’de halk ozanları sürekli ezilmişlik, yoksulluk içinde yaşamışlardı. Bu durumdan tamamen olmasa da kurtulmaları gerekti. Örgütlenmeleri gerekiyordu. Biz bu gerekeni yaptık.  şıklar Derneğini kurduk. Sesimizi duyurmaya, çeşitli yerlerde konserler vermeye çalıştık. Bu çabalarımızda başarılı da olduk. Dost Fikret Oytam’ın ve Gazeteciler Sendikası’nın desteği ile konserler verdik. Zamanın Turizm Bakanı Nurettin Ardıçoğlu’na çıktık, yardım istedik. O zaman TRT doğrudan Turizm Bakanlığına bağlı idi. Radyo’dan Nurettin Ardıçoğlu’nun direktifi üzerine  şık İhsanî’ye Kul Ahmed’e ve bana söyleme izni verildi.”

Aşık Mahsuni Şerif o dönemi böyle anlatıyor. 60’lar ülkede halk hareketleri ve devrimci mücadelenin yükseldiği dönemler. Bir taraftan da köyden kente göçün hızlandığı zamanlar. Mahsuni Şerif ve Aşık İhsani bu süreçte politikleşen aşık geleneğinin iki büyük temsilcisi. Aşıklar Derneğiyle beraber geleneksel icra mekanlarından çıkıp (köy kahvesi köy odası vs) miting meydanlarında konferanslarda daha kalabalık kitlelerin karşısına çıkıyorlar. Büyüyen mücadele onları da etkiliyor. Toplum politikleştikçe onlar da politikleşiyor, onlar politikleştikçe dinleyicileri de politikleşiyor. Türküleri propaganda aracına dönüşüyor. İletişim araçlarının oldukça kısıtlı olduğu bu dönemlerde Anadoluda birçok yerde konserler veriyor, taşranın halini türkülerinde işliyorlar :

Mahzuni bu dertler derin

Aferin bey’ler aferin

Vay haline vay köylerin

Öldürecek zam fakiri

..

Bizim köyün kel ağası bir sabah,

Çökmeye başladı, çöktü ha çöktü,

Boğazından aldığını, burnundan

Dökmeye başladı, döktü ha döktü

..

Vermezken fakire izbeyi, ini

Ta yerin dibinde buldu kendini,

Topraksız yaşayan sular bendini

Yıkmaya başladı, yıktı ha, yıktı.

İhsani

Aslında halk şiirinde politikleşmenin kıvılcımı 40’larda başlar. Bu dönem Chp’yi eleştirenler vardır. Aşık Ali İzzet Özkan Halk Partisini eleştirirken Demokrat Parti’nin kurulmasıyla bu partinin yanında yer alır. O dönem sosyalist siyasetçilerin de kuruluşunda Demokrat Parti’ye destek verdiğini biliyoruz. Fakat daha sonra Demokrat Partide de umduğunu bulamaz bu aşıklar ve onu eleştirmeye başlar :

Kral öldü put kırıldı

Halas olduk cehaletten

Zulmun sarayı yıkıldı

Kurtulduk biz esaretten

diyerek DP’nin zaferini kutlayan Aşık Ali İzzet daha sonra :

Bunların mevki kazanmak fikri

Düşünen kim bizim gibi fakiri

Has kumaşık dedi bize her biri

Kendir çıktı keten çıktı çul çıktı

diyerek DP’ye sitem eder.

Aşık Ali İzzet daha sonra Tip’e katılır ve  Âşıklar Derneği bünyesinde birçok yerde konserler verir.

Bu aşıklar geleneği yaşatıp halkın sıradan yaşantısını şiirlerinde anlatırken tıpkı Pir Sultan ve Dadaloğlunda olduğu gibi alternatifi de sunarlar :

İşimiz bu heheytbe

Sosyalizmi örüyoruz

Kırmızı bir bayrak gibi

Maviliğe yürüyoruz.

İhsani

Sınıf mücadelesinin keskinleşmesi aşıkların kalemini de kesinleştirir. Cumhuriyetle beraber aşık şiirinde önemli bir yer tutan Aşık Veysel yükselen muhalif dalganın içinde yer almaz. O dönemlerde Veyselin tavrı eleştirilir :

Çok dokundu mızrap ile tellere

Bozuk perdeleri görmedi Veysel

Ağıt yaktı bülbül ile güllere

Dikene elini sürmedi Veysel

 

Der Zamanî Veysel büyük ozandı

Halkın değil kendi kendin yazardı

Sözü hançer iken kaçıp saklandı

Zalimin başına vurmadı Veysel

Aşık Zamani

Hasan İzzettin Dinamo da Aşık Veyseli yoksul Anadolu halkının sözcüsü olmaktan çıkıp Ankara bürokrasisinin eğlencesi olmakla suçlar hatta.

Âşıklar o dönemin mücadelesi içinde hemen her konuya eğiliyorlar. Halkın günlük yaşamı zamlar, ağalık düzeni, emperyalizm ve direnen 68 kuşağının yiğitliğini anlatırlar halka

Doğudan batiya bir ses yükselir

Yiğitler, yiğitler bizim yigitler

Gavur daglarindan Dadallar gelir

Yigitler, yigitler bizim yigitler

Mahsuni Şerif

Belirtmek gerekir ki bu aşıkların sıradan halkta bu denli karşılık bulması tıpkı kendileri gibi yaşamalarından geliyor. Köy kahvesinden çıkıp meydanlara çıkıyor ve köylünün ahvalini tüm ülkeye anlatıyor ve hesap soruyordu bu insanlar. Üstelik bunlar uğruna hapse atılıyor işkence görüyorlardı. Halkın kolektif belleğindeki kahramanlık şiirleri ve hikayeleri onların dizelerinde 20.yyda hayat buluyordu.

Benim çevremde ve genel olarak taşrada 80 öncesi dönemin atmosferi içinde gelişen siyasallaşmada bu aşıklarımızın belirleyici bir tarafı vardı. Öteki faktörler bir yana, diyebiliriz ki kitap okuyup teori öğrenerek politikleşmedi bu insanlar.

Onlar bu aşıklar sayesinde öğrendi solun ne olduğunu, ülkede olup biteni. Düzeni onların dizeleri sayesinde çözdüler. Bu düzene karşı kimlerin nasıl mücadele ettiğini öğrendiler. Sol hareketin kitleselleşmesi ve onca kara propagandaya rağmen taşrada halkta karşılık bulmasında önemli bir etken oldu aşık şiiri. Üstelik bir ayağı halkın tarihinin içindeydi. Âşıklar hem öğretmen hem de ulaktı adeta.

Devrimci müziği tartışırken tabi ki bunun öncülü sayılabilecek Ruhi Su’yu unutmamak gerek. Klasik batı müziğini halk türküleri ile birleştirir Ruhi Su. Uçsuz bucaksız bozkırın ufkunu genişletir.

O dönemler popüler olan rock müzik ile halk müziğini birleştiren isimler de kendine karşılık bulur taşrada. Cem Karaca Edip Akbayram Selda Bağcan vd. Bu isimler sosyalist şairlerin şiirlerini besteleyerek halka ulaştırır. Nazım Hikmet Novodeviçi mezarlığından taşraya misafir olur birden. Ahmed Arif ve daha niceleri.

Âşıklar şairler devrimciler işçiler köylüler aynı yer sofrasına oturur ve ‘biz’ olurlar. Acıda mutlukta sözde ve eylemde bir olurlar. Artık bu koca tarihi belleklerden silmek kolay değildir.

Şahsenem’in ahlarında

İşkence tezgâhlarında

Mayıs’ın sabahlarında

İdamlara gel eyledik.

Şahsenem Bacı

Gün geldiğinde zalimin zulmü çıkar gelir tarihteki gibi. Yiğitler geri adım atmaz, direnir, ölüme gülerek gider. Bu cüretkarlık bu gözü karalık halkın hafızasına mıh gibi çakılır. Burda yine aşıklar halkın yüreği sesi olur :

Mutluluk okuyan ozan da sensin

kader çizgisini bozan da sensin

koç yiğide idam yazan da sensin

kalem seni parça parça kırarım.

Aşık Gülabi

Gezip dolaştığım yerlerde muhabbet ettiğim insanların bu  aşıkları kimliğinin bir göstergesi olarak kullandığını söyleyebilirim. Sıradan bir köylü bile “Biz evvelden beri solcuyuz” diye söze başlarken devamında sevdiği aşıklardan şiirler okur kendini ispat etmek istercesine. Türkülerde dinlediği öğrendiği toplumsal durumlar politik bakışında etkilidir. Düzenin ve kurumların karakterine dair burdan çıkarım yapar :

aç kolumdan kelepçeyi, zinciri,

kanunsuz tüzüğe uyanlara vur.

devlet kasasından alır hıncını,

halkın haznesini soyanlara vur.

halkın haznesini polis, soyanlara vur.

Şahsenem Bacı

diye başlayarak bir şiir okumaya başlar mesela. O dönem köyden kente göç hızlansa da yine de bir hayli köylü nüfus vardır. Zaten şehre gidip gecekonduda yaşayan da kendini hala köylüden sayar.  Aşıkların türkülerinde köylüler ve onların sorunları bir hayli yer tutar zaten :

Tarlanın taşı çokmuş bu senede böyle oldu

Kara saban çatlatmış bu senede böyle oldu

Tarla sürülemedi ekin derilemedi.

Mahsuni Şerif

Köylülerin zihinlerinde yine de en çok yer kaplayan şey anti emperyalist ve antifaşist mücadelede canını verenlerdir.  Aşıkların ağıtları, kara saban, öküz, ekmek ve yeni bir ülke için canını yere serenleri Mehmet emminin yüreğine kazır. Sonra birgün evladı olur Mehmet emminin ve adını gururla Deniz kor.

Bugünün müziğine dair yazacak çok şey var. Bugün sol harekete dair de yazabilecek çok şey var. Yıllardır tartışılır bunlar zaten. Ama bu tartışmalarda görebildiğim kadar eksik olan yada yeterince anlatılmayan bişey var. Bugün yükselen aşırı sağ halkın duygularına, onları manipüle edip geri yanlarını ortaya çıkarmak için olsa bile hitap edebiliyor. Sokak röportajında vatandaş Erdoğanı neden desteklediğini anlatamıyor çünkü sadece manipüle edilmiş duygularıyla bakıyor herşeye mesela.

“Artık eskisi gibi ozanlarımız da kalmadı ki be Murat, derdimizi herkese anlatsın, perişanlığımızı, garipliğimizi..” demişti bir ağbi çoban ateşinde çay demlerken. “Siyasetçiler var, derdimizi anlatıp şov yapıyor, koltuğunu sağlama alıyor, sol varsa biz niye görmüyoruz, olsa türküleri olur” diyerek sitem etmişti kendine has güzel diliyle. Zaten bu muhabbet yazıma vesile oldu. Sol kendi tarihsel haklılığına fazla anlamlar yüklüyor ama bunun kitlelerde yeterince karşılığı olmuyor. Bugün onlara inecek, onlardan öğrenip onlara öğretecek araçları yok. Devasa kitle iletişim araçları egemenlerin elinde ve hiçbir zaman solun eline geçmeyecek. Halk aşıklarını bu yüzden anlatmak istedim. Bugün ülke nufusunun büyük çoğunluğu şehirlerde tabiki, durum 80 öncesi gibi değil. Ama kentlilerin geçmişten kalma hafızaları var. Bu ülkenin hafızasının da diriltilmesi gerekiyor aksi halde kendi halinde çoluk çocuğu kendi gibi yaşayanlara düşman edenler deyim yerindeyse köpeksiz köyde değneksiz geziyorlar. Umuyorum kendimizi avutacağımız bir nostalji olarak kalmaz o güzel mücadeleler.

Kul Hasanım halka danışmadıkça

Gerçekleri tek tek konuşmadıkça

Örgütsel eyleme dönüşmedikçe

Sömürünün çarkı kırılmaz ki

Aşık Kul Hasan


Not : Yazıda verilen bilgilerin önemli kısmında değerli İlhan Başgözün eserlerinden yararlandım. Folklor Yazıları ve Aşık Ali İzzet Özkan kitapları bu tarihi merak edenler için çok değerli kaynaklar.

Sembollerle Okunan Tarih

Tahmini Okunma Süresi: 5 dakika

Kimin tarihi yazılmalıdır? Kimin sembolleriyle okunmalıdır tarih? Kimdir onlar? Onlar Ahi Evran’dır, Moğollara karşı direnenlerdir. Onlar Şeyh Bedreddin’dir, Torlak Kemal’dir, Börklüce’dir. Onlar Celalilerdir, Köroğullarıdır. Onlar adaletsizlik yapan devleti kabul etmezler. Onlar Anadolu’nun her yerinde diğerleriyle bin yıl birlikte yaşamayı başarmış insanlardır. İşte bir tarih yazılacaksa Anadolu’yu yurdumuz yapan, kirlenir diye akarsuyuna girip yıkanmaktan çekinenlerin tarihi yazılmalıdır. Oduna gittiğinde ağaçlar baltayı görüp üzülmesinler diye baltanın üstünü bezle saranların tarihi yazılmalıdır. Onlar Horasanda mayalanmış, Anadolu’da kök salmış olanlardır. Onlar Çanakkale’de, Galiçya’da, Yemen’de can verenlerdir.

2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya’da Avrupa Futbol Şampiyonası grup aşamasından sonra, Avusturya ile karşılaşan Türkiye, maçı 2-1 kazanıp çeyrek finale çıktı. Maçın bitişinden itibaren acayip bir tartışma başladı. Bu tartışmanın fitilini ateşleyen ise iki golü de atan Merih Demiral’ın yapmış olduğu “Bozkurt işareti” oluyordu. Gerçekten çok tuhaf bir tartışma yürütüldü. Maçın hemen ardından Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Aşırı sağcı Türklerin sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur. Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ırkçılık platformu olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez. UEFA’nın konuyu araştırıp yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz.” diyordu. (Dünyaya “aşırı sağ” denilen illetin ağababasını bulaştıran Almanların, hele ki şu anda süren Gazze soykırımına destek verirken böyle bir açıklama yapmasının trajikomik bir durum olması ayrı bir tartışma konusu!)

Bunun üzerine tartışmanın fitili ateşleniyordu. Merih Demiral, spor sahalarında kullanılması yasak olan siyasi bir simgeyi kullanmıştı fakat ceza almaması için bu işarete bütün bir siyaset ve devlet ricali sahip çıkıyordu. Televizyon programlarında “Hulki Cevizoğlu ve Nedim Şener” gibi isimler bu işareti yapıyorlardı. İşaretin Türklüğün simgesi olduğu iddia edilmeye başlanmıştı

1991 yılına kadar Türkiye efkârı umumiyesinde bilinmeyen bu işaret, ilk defa o yıl Azerbaycan’ı ziyaret eden Alparslan Türkeş tarafından kullanılınca bizim kamuoyuna dâhil oluyordu. Bu konuda da birkaç söylenti var. Bu rivayetlerden biri Azeri akademisyen ve politikacı Hanım Halilova’nın bu işareti, Türkeş’e öğrettiğini ve onun Bakü ziyareti sırasında meydanda kullandığıydı. Bir diğer iddia ise bu işareti o günlerde Azerbaycan Devlet Başkanı Ebulfeyz Elçibey’in yaptığını ve işareti ondan öğrenen Türkeş’in meydandaki kalabalığa aynı işareti yaptığı şeklindeydi. Sonuç itibariyle 1991 yılına kadar ülkemizde bilinmeyen ve kullanılmayan bu işaret MHP’nin Genel Başkanı tarafından hayatımıza sokuluyordu. Evet, Cumhuriyet’in kuruluşundan ve hatta daha öncesinden itibaren etkili olan Türkçülük fikir akımında Türklüğün kaynağı olarak görülen Ergenekon destanı ve Türkleri Ergenekon’dan çıkaran Bozkurt Efsanesi bir mit olarak kabul ediliyordu ama böyle bir hareket ondan önce memlekette bilinmiyordu. Yani bu işaret bir siyasi partinin sembolü olarak hayatımıza girmişti.

Tabi iş bu işaretin yapılması ile bir ceza konusu olarak hayatımıza girince sosyal ve görsel medyamızın “üstün” gayretleriyle, işaretin Türklüğün işareti olduğu ve hatta Atatürk’ün dahi bu sembolü kullandığına kadar “manyakça” bir tartışmanın içine yuvarlandık.

Koca koca insanlar, Almanların ve Avusturya’nın formalarında kartal, Fransa’da horoz ve Hollanda’da aslan işareti olduğunu ve bozkurdun da bizim milli bir işaretimiz olduğunu ispat etmeye çalışıyorlardı. Hiç kimse dönüp demedi ki kardeşim bizim formamızın sembolü Ayyıldız’dır, bu işaret de nereden çıktı?

Tabi hal böyle olunca bütün bir ülkenin sevinmesi gereken bir spor müsabakası galibiyetinde dahi herkes içine sinerek sevinemedi,  hatta iş o hale geldi ki, Hollanda maçında Türkiye yenilip elenince buna sevinerek sosyal medyada tepkisini ortaya koyanlar oldu. İş tabi bir spor müsabakası olmaktan çıkıp, bir vatan hainliği, vatanseverlik tartışmasına dönüştü.

ULUS OLABİLMEK

Aslında bu tartışma bile bizim neden bir ulus haline dönüşemediğimiz konusunda çok önemli ipuçları veriyor. Cumhuriyetin kurulduğu dönemde dünyadaki siyasi fikirler iki ana akım etrafında şekilleniyordu. Birisi Fransız devriminden etkilenerek ulus devlet fikrini bir ırk miti etrafında birleştirmek, ki bu süreç içerisinde İtalya ve Almanya gibi ülkeler faşizme doğru yelken açarken Avrupa’da hatırı sayılır bir ülkede antisemitizm yükseliyordu. Diğeri ise Ekim Devrimi’nin etkisiyle sınıfsal bir siyaset yürüterek, proletarya diktatörlüğü olarak tabir edilen sosyalist fikirlerdi. Kurtuluş savaşı sırasında Sovyetler Birliği’nin Ankara Hükümetine verdiği destek onlar için iki açıdan çok önemliydi.  Birincisi, Türkiye’nin batıya teslim olmaması, o sırada “Beyaz Ordu”ya karşı büyük mücadele veren Sovyet hükümetine yönelecek yeni bir cephe açılmasının önünü kapatıyordu. Bir diğeri ise Ankara’nın emperyalist ülkelerle savaşması kendi ideolojileri açısından son derece önemliydi ve en azından Ankara’nın dostluğunu kazanmak istiyorlardı. Ankara ise stratejik olarak Sovyetlerle işbirliği yaparken özellikle Bakü Kongresi sonrası onlardan gelen para ve silah katkısı ile Batı Cephesinde Yunanlılara karşı elini güçlendiriyor ve aynı zamanda doğuda bir cephe açılmasının önünü kapatıyordu. Yani iki taraf içinde stratejik menfaatler söz konusuydu. Fakat Ankara ideolojik olarak Sovyetlere hep uzak olmuştu. Bunun en önemli nedenlerinden biri Cumhuriyetin kurucu unsuru olan Kuvay-ı Milliye’nin ana kadrolarının çoğunluğunun İttihat ve Terakki Fırkasından geliyor olmaları, doğdukları ve ömürlerinin ve mücadelelerinin büyük kısmını geçirdikleri coğrafyanın Balkanlar, Kırım ve Kazan olmasıydı. Bu tabii ki Rus fobisini de beraberinde getiriyordu. Osmanlı yıkılırken, onun yıkılmasında Rusya’nın nasıl bir rol oynadığını çok iyi biliyorlardı.

Sonuç itibarı ile Cumhuriyet kadroları fikri olarak Fransız Devrimine daha yakın duruyorlardı ve ulus devlet kurarak, kapitalist bir ekonomik düzene geçmeye çalışıyorlardı. Zaten ilk olarak yaptıkları İzmir İktisat Kongresinde bu niyetlerini apaçık ortaya koymuşlardı. Yeşil Ordu ve TKP kadrolarına karşı girişilen tasfiye hareketi, Mustafa Suphi ve arkadaşlarının katledilmesine göz yumulması da niyeti çok açık bir şekilde ortaya çıkarıyordu. Devleti kurarken hedeflerini “Batı Medeniyeti”ne doğru çeviren Türkiye, ulus devleti oluştururken de ulusu Türklük üzerinden inşa etmek istiyordu. Bu nedenle Türklüğe bir tarih yazımı gerekiyordu. Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu bu iş için kurulmuşlardı. Latin alfabeleri üzerinden yapılan dil devriminin en önemli işlevi “dilde sadeleştirme” çalışmaları olurken, Türk Tarih Kurumu üzerinden de Türk Tarih Tezi ortaya çıkarılıyordu. Türklerin kökenini bir yandan Orta Asya’ya bağlayan ve orada oluşan bir göç üzerinden dünyaya yayılan bir kavim olarak işaret eden bu tez, diğer yandan da Sümerler, Hititliler vb. medeniyetlere bağlayarak bütün medeniyetlerin çıkışını Türkler olarak gösteriyordu. Bu arada Anadolu’da yaşayan diğer kavimler olan Rumlar, Ermeniler, Kürtler, Araplar, Çerkezler vb. yok kabul ediliyordu. Bu politikalar ve devamında, Türk İslam Sentezi politikaları ülkeyi bir ulus olmak yolundan daha fazla engelliyordu. Günümüze döndüğümüzde hala bu politikalara devam etmek bizi giderek ayrıştırıyor, gün geçtikçe daha açık, seçik bir şekilde ortada görünüyor.

Jean Poul Roux, “Türklerin Tarihi” kitabını girişinde, Türkler için şu özel cümleyi kullanıyor. “Türkler tarih boyunca iki türlü hareket etmişlerdir. Ya gidip bir başka medeniyetin içine karışmışlardır ya da başka medeniyetleri kendi içlerinde absorbe etmişlerdir. Bu ise beraber yaşayabilme kabiliyetlerinden kaynaklanmıştır. “

Türkler, gerçekten tarihi açıdan bakıldığında, çok eski kadim bir ırktır, çok büyük bir coğrafyaya dağılmış durumdadırlar. Bulundukları coğrafyalarda karşılaştıkları medeniyetlerden etkilenerek başta üç büyük tek Tanrılı dinler olmak üzere birçok inanç dairesi içine girmişlerdir. Yazı dilleri Slavca’dan, Farsça’ya, Latince’ye, Çince’ye  kadar bir çok  dil dairesi içindedir. Bu nedenle bu kadar çok tarihi kolu olan, bu kadar büyük bir coğrafyaya yayılan ve aslına bakıldığında birbirlerine çok az benzeyen hatta hiç benzemeyen Türk Dünyasına ortak bir tarih yazımının mümkün olmadığı çok açık bir şekilde ortadadır. Kanaatimce Türk’leri yayılmış oldukları coğrafyalar ve yan yana yaşadıkları uluslar üzerinden tasnif etmek ve bir tarih yazımına başlamak daha uygun olacaktır. Böylece bugün yaşadığımız birçok sorunu aşarak ulus olabilmenin imkânını bulabiliriz diye düşünüyorum. Bu şekilde düşündüğümüzde, Türklüğü şu üç bölümde değerlendirebiliriz. Birincisi, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan’ın oluşturduğu Orta Asya Türklüğü; İkincisi bir yanda Uygur köklerinden gelen Doğu Türkistan, diğer yandan Kıpçaklardan gelen Kuzey Türklüğü; Üçüncüsü ise tarihi olarak Oğuzların oluşturduğu Anadolu ve Batı Türklüğü ile Azerilerin oluşturduğu Azerbaycan Türklüğü.

Bu tasnifi yaptıktan sonra gelelim bize yani Batı Türklüğü ya da Anadolu Türklüğüne, 9.-10. Yüzyıldan itibaren Oğuz Türkleri bir yandan Büyük Selçuklu ile giriştikleri kavgadan dolayı, diğer yandan da  Moğol akınlarının önünden kaçarak, Anadolu’ya gelip sığınmışlardır ve işte aslında Anadolu, Balkanlar, Kafkasya ve Orta Doğu’da o tarihlerden itibaren yerleşmeye ve yaşamaya başlamışlardır. Bunlar devletlu Türkler değillerdir. Koyunlarıyla, aşiretleriyle birlikte yolları aşıp Anadolu’ya gelen Oğuz boylarıdır ve onlara öncülük eden Babalar, Dedeler ve Hocalardır.

Kimler midir bunlar?

Bir yandan Hace Ahmet Yesevi’den, Lokman-ı Perende’ye; ondan Hacı Bektaş-i Veli’ye kadar uzanırken; diğer yandan Ebu’l Vefa El Bağdadi’den, Baba İlyas ve Baba İshak’a, Şeyh Hasan’a kadar ulaşır. Bunların içinde Yunus Emre’de, Tapduk Emre’de vardır, Tahta kılıçlı akıncı Sarı Saltuk’da, Şeyh Edebali’de!

Bunların ağyarı ötekisi yoktur, yetmiş iki milleti aynı gözle görürler. Gittikleri her yeri imar ederler, “şenlendirirler”. Bunların yurduna yolu düşenler misafir edilirler, karınları doyurulur, istirahat ettirilirler. Giderken azıkları temin edilir.

Bunlar Ankara Savaşı’nda kibrinden yanına varılmayan Yıldırım’ın değil, kendilerine değer veren Aksak Timur’un yanında savaşırlar. Baba İshak’la birlikte zalim Gıyasettin Keyhüsrev’e karşı birlikte çoluk çocuk, yaşlı kadın bir halk ayağa kalkarlar. Malya ovasında onları Selçuklu ordusunca kiralanmış olan Haçlı askerleri katlederler.

Onlar Ahi Evran’dır, Moğollara karşı direnenlerdir. Onlar Şeyh Bedreddin’dir, Torlak Kemal’dir, Börklüce’dir. Onlar Celalilerdir, Köroğullarıdır. Onlar adaletsizlik yapan devleti kabul etmezler. Onlar Anadolu’nun her yerinde diğerleriyle bin yıl birlikte yaşamayı başarmış insanlardır. İşte bir tarih yazılacaksa Anadolu’yu yurdumuz yapan, kirlenir diye akarsuyuna girip yıkanmaktan çekinenlerin tarihi yazılmalıdır. Oduna gittiğinde ağaçlar baltayı görüp üzülmesinler diye baltanın üstünü bezle saranların tarihi yazılmalıdır. Onlar Horasanda mayalanmış, Anadolu’da kök salmış olanlardır. Onlar Çanakkale’de, Galiçya’da, Yemen’de can verenlerdir.

Onların da sembolü Ayyıldızdır, sonradan uydurulmuş bir takım işaretler değildir!

Sahra Wagenknecht – Almanya’nın Hali (2)

Tahmini Okunma Süresi: 7 dakika

Kısa bir süre önce Sol Parti’den (Die Linke) ayrılan bir topluluğun öncülüğünde kurulan ve liderliğini yapan Sahra Wagenknecht’in adını taşıyan BSW, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde çarpıcı bir başarıya imza attı. Özellikle doğu Almanya’da öne çıkan BSW, milliyetçi sağ AFD ve muhafazakar sağ CDU’ya karşı bir sol ihtimali canlı tuttu. New Left Review’in Sahra Wagenknecht ile seçimler öncesinde yaptığı bu kapsamlı mülakat, kimilerinin sol milliyetçi, kimilerinin de sol popülist olarak adlandırdığı BSW’nin politik perspektifine ışık tutması açısından son derece önemli. Dört bölümde yayınlayacağımız mülakatın orijinal tam metnine (“Condition of Germany”) New Left Review’in web sitesinden ulaşılabilir.[1]

Thomas Meaney & Joshua Rahtz: Yeşil dönüşüm politikalarının Almanya’nın ekonomik çıkarlarına aykırı olduğunu söylediniz. Tam olarak ne kastediyorsunuz?

Sahra Wagenknecht: Yeşillerin çevre politikasına yaklaşımı çoğu insan için ekonomik olarak cezalandırıcıdır. Yüksek CO₂ fiyatlarından yanalar; fosil yakıtları tüketiminden caydırmak için akıllarına gelen teşvik, bu tüketimin maliyetini artırmak. Elektrikli araba almaya gücü yeten varlıklı insanlar için bu bir işe yarayabilir, ancak fazla paranız yoksa, sadece daha kötü bir duruma itileceğiniz anlamına gelir. Yeşiller yoksul insanlara karşı kibir saçıyor ve bu nedenle nüfusun büyük bir kısmı onlardan nefret ediyor. AFD buna oynuyor; Yeşiller’e, Yeşiller’in izlediği politikalara duyulan nefretten besleniyor. İnsanlar politikacılar tarafından ne yiyeceklerinin, nasıl konuşacaklarının, nasıl düşüneceklerinin söylenmesinden hoşlanmazlar. Oysaki Yeşiller sözde ilerici gündemlerini dayatırken bu misyoner tavrın tipik bir örneğini sergiliyorlar. Şüphesiz ki, elektrikli bir araba alabiliyorsanız bir tane almalısınız. Ancak bunu yapabilmeniz, sizi, maddi gücü yetmediği için eski bir dizel orta sınıf araba kullanan birinden daha iyi bir insan olduğunuza inandırmamalı. Bugünlerde genel olarak Yeşil seçmenlerin hali vakti oldukça yerinde. Anketlere göre “ekonomik olarak en hoşnut” olan seçmenler onlar, öyle ki FDP seçmenlerinden bile daha iyi durumdalar. Geçim sıkıntısı çeken insanların hayat pahalılığını artırırken dahi kendini beğenmişliği temsil edebiliyorlar: “Biz erdemlileriz; organik gıda alabiliyoruz, yük bisikleti alabiliyoruz, ısı pompası kurabiliyoruz. Hepsini yapabiliyoruz.”

Meaney & Rahtz: Yeşiller’in yaklaşımını eleştiriyorsunuz, ama siz olsaydınız hangi çevre politikalarını izlerdiniz?

Wagenknecht: Ülkemizdeki insanların büyük çoğunluğunun ekonomik ve sosyal olarak kaldırabileceği politikaları. Şehir planlamasından ormancılığa, tarımdan toplu taşımaya kadar iklim değişikliğinin dolaysız sonuçları için kapsamlı kamu hizmetlerine ihtiyacımız var. Bu pahalıya mal olacaktır. İklim değişikliğinin azaltılmasına yönelik kamu harcamalarını, örneğin ‘savunma’ bütçemizi GSYİH’nin %3’üne ya da daha fazlasına çıkarmaya tercih ediyoruz. Her şeyi aynı anda karşılayamayız. ‘Küresel ısınmaya’ karşı savaş ilan edebilmemiz için komşularımızla barışa ihtiyacımız var. Sırf keyfi emisyon standartlarını karşılamak için elektrikli otomobilleri zorunlu hale getirerek yerli otomobil endüstrisini yok etmek desteklediğimiz bir şey değil. Şu anda hayatta olan hiç kimse, karbon emisyonlarını ne kadar azaltırsak azaltalım, ortalama sıcaklıkların tekrar düştüğünü görecek kadar yaşamayacak. Öncelikle yaşlıların evlerini, hastaneleri ve çocuk bakım merkezlerini, masrafları kamu tarafından karşılanmak üzere klima ile donatın ve nehirlere ve akarsulara yakın yerleri sellere karşı güvenli hale getirin. İddialı emisyon azaltım takvimlerini takip etmenin maliyetinin, zaten geçimini sağlamakta zorlanan sıradan insanlara yüklenmemesini sağlayın.

Meaney & Rahtz: Almanya şu anda İsrail’in Gazze’de 30,000’den fazla Filistinliyi katletmesiyle birlikte kültürel bir krizle sarsılıyor. Almanya’da İsrail’e yönelik eleştirilerin yasaklanmasına ses çıkaran ve ABD ve İngiltere ile birlikte Almanya’nın Netanyahu hükümetine silah sağlamasına karşı çıkan az sayıdaki siyasetçiden birisiniz. Siyonizm yanlısı güncel kültürel saldırı Alman kamuoyunun görüşünü temsil ediyor mu?

Wagenknecht: Elbette Almanya’nın farklı bir tarihi geçmişi var, bu nedenle İsrail ile diğer ülkelerden farklı bir ilişki içinde olmamız anlaşılabilir ve gereklidir. Almanya’nın Holokost’un faili olduğunu unutamazsınız, bu gerçeği asla unutmamalısınız. Ancak bu durum Gazze Şeridi’nde işlenen korkunç savaş suçları için silah temin etmemizi haklı çıkarmaz. Kamuoyu yoklamalarına bakarsanız, halkın çoğunluğunun bunu desteklemediğini görürsünüz. Medyanın aktardıkları elbette her zaman seçicidir, ancak yine de insanların yerlerinden ayrılamadığı, acımasızca bombalandıkları aşikâr. İnsanlar açlıktan ölüyor, hastalıklar kol geziyor, hastaneler saldırı altında ve son derece yetersiz donanıma sahip. Tüm bunlar apaçık ortada ve halk arasında da kesinlikle son derece eleştirel yaklaşımlar görüyoruz. Öte taraftan, siyasal alanda eleştirilerini dile getiren herkes hemen antisemitizm sopasıyla dövülüyor. Aynı durum sosyal ve kültürel söylem için de geçerli. Berlinale ödül törenine bakın: İsrail hükümetinin icraatlarını eleştirdiğiniz anda—ki elbette pek çok Yahudi de bu eleştirileri yapıyor—antisemit olarak damgalanıyorsunuz. Bu da haliyle yıldırıcı bir durum; kim antisemit olmak ister ki?

Meaney & Rahtz: Ekim 2021’de pek çok kişi SPD liderliğindeki bir hükümetin Merkel’in on altı yıllık başbakanlığının ardından sola doğru bir dönüşü temsil edeceğini düşünüyordu. Oysaki Almanya sağa savruldu. “Trafik ışığı koalisyonu”* savunma bütçesini 100 milyar Avro artırdı. Alman dış politikası agresif bir şekilde Atlantikçi bir hal aldı. Scholz’un Zeitenwende’si* sizin için sürpriz oldu mu? SPD’nin bu yola itilmesinde koalisyon ortakları nasıl bir rol oynadı?

Wagenknecht: Bu eğilimler bir süredir mevcuttu. SPD Almanya’yı 1999’da Yugoslavya’ya karşı savaşa, ardından 2001’de Afganistan’ın askeri işgaline sürükledi. Schröder en azından Irak’ın işgali konusunda Amerikalılara karşı çıktı ve SPD içinden de güçlü bir destek aldı. Ancak SPD eski kişiliğini tamamen kaybetti ve şimdi bir tür savaş partisi haline geldi. Asıl korkutucu olan, parti içindeki muhalefetin yok denecek kadar az olması. Partinin şu anki liderleri kendilerine ait duruşu olan kimseler değil; CDU-CSU’da da olabilirler, Liberallerle de birlikte olabilirler. Bu yüzden SPD’nin kamuoyundaki imajı büyük ölçüde yok oldu. Özgün hiçbir yanları kalmadı. SPD artık sosyal adaleti temsil etmiyor—aksine ülke giderek daha adaletsiz bir hale geldi, sosyal uçurum büyüdü ve yoksul olan ya da yoksulluk riski altında olan insanların sayısı giderek arttı. Ve nihayet SPD détente* politikasını tamamen terk etti. Tabi ki girdiği bu yolda SPD, Yeşiller ve FDP tarafından da yönlendiriliyor. Yeşiller şu anda Almanya’daki en şahin parti konumunda. 1980’lerdeki büyük barış gösterilerinden doğan bir grup için şaşırtıcı bir gelişme bu. Bugün en büyük militaristler onlar; sürekli silah ihracatını ve savunma harcamalarının artırılmasını savunuyorlar. Bu da SPD’deki mevcut eğilimi daha da güçlendiriyor.

Rusya’ya karşı yapılanma bu dinamik tarafından yönlendirildi. Başlangıçta Scholz sadece bazı meselelerde baskıya teslim olmuş gibiydi. Örneğin Ukrayna için özel bir fon oluşturdu, ancak çatışmanın içine çekilmekten de çekindi ve başlangıçta 5.000 kask teslim etmekle yetindi. Ancak daha sonra bu durum değişti ve bir siyasal döngü ortaya çıktı. Şöyle ki: Scholz ilk başta tereddüt eder. Ardından CDU-CSU muhalefetinin lideri Friedrich Merz’nin hücumuna uğrar. Ardından koalisyon ortakları Yeşiller ve FDP baskıyı artırır. Sonunda Scholz bir konuşma yaparak bir kırmızı çizginin daha aşıldığını duyurur. Bu döngü içinde tartışma önce zırhlı personel taşıyıcılarına, ardından savaş tanklarına, sonra da savaş uçaklarına uzandı. Scholz önce hep “Nein” dedi, sonra hayır “Jein”a, (ha-vet), bir noktada da “Ja”ya (evet) dönüştü.

Şimdi iş, NATO ülkeleri ve Ukrayna’nın Almanya’dan Moskova kadar uzaktaki hedeflere saldırabilen Taurus seyir füzeleri tedarik etmesini istediği noktaya geldi. Bugüne kadarki en tehlikeli tırmanışı temsil ediyor bu, çünkü bu füzeler açıkça Rus hedeflerine karşı saldırı amaçlı kullanılacaklar. Almanya’nın füzeleri teslim etmesinin gerçekten Amerika’nın çıkarına olup olmadığından emin değilim, çünkü risk son derece yüksek. Kırım ile anakara arasındaki Kerch Köprüsü gibi Rus hedeflerini imha etmek için* Alman silahlarını tedarik edersek, Rusya Almanya’ya karşılık verecektir. Umarım bu, silahların tedarik edilmeyeceği anlamına gelir. Ancak Scholz’un omurgasızlığı ve pes etme eğilimi göz önüne alındığında emin de olamazsınız. Bu kadar kötü bir sicile sahip bir şansölye tasavvur etmek zor. Tüm koalisyon hükümeti de keza öyle–Almanya’da sadece iki buçuk yıl iktidarda kaldıktan sonra bu kadar aciz düşmüş bir hükümet hiç olmamıştı. Ve tabi ki CDU-CSU bir alternatif değil. Merz savaş ve barış meselesinde beter ve ekonomik meselelerde hepten beter bir konumda. Sağın bir stratejisi yok, ama hükümetin kötü sicilinden en çok yararlananlar da onlar olacak.

Meaney & Rahtz: Belki de Alman Hava Kuvvetleri (Luftwaffe) komutanlarının Taurus füzelerinin kullanılabilmesi için sahada Alman birliklerine gerek olup olmadığını* tartıştıkları ve İngiliz ve Fransız birliklerinin Ukrayna’da Storm Shadow ve Scalp füzelerini ateşlemek üzere halihazırda aktif olduklarını ortaya koyan dinleme kayıtları* bu süreci şimdilik askıya almıştır… Peki Merz’in stratejisi sağa kaymak, AFD seçmenlerini çekmek değil mi? Bunda oldukça başarılı olmadı mı?

Wagenknecht: Merz’in çoğu konuda inandırıcı bir pozisyonu yok. AFD üç konuda destek kazandı: birincisi göç, yani Almanya’daki sığınmacı sayısı; ikincisi pandemi sırasındaki kapanmalar; ve üçüncüsü Ukrayna’daki savaş. Merz sığınmacılar konusunda sağa sola savrulup duruyor. Bazen AFD’li gibi “küçük paşalar”* hakkında atıp tutuyor, hücuma uğrayınca da söylediklerini geri alıyor. Tabi bu Merkel’in mirası bir tutum, dolayısıyla CDU bu meselede inandırıcı değil. Covid krizinde de aynı şey oldu: CDU-CSU da kapatmalar ve zorunlu aşılamadan yanaydı ve en az diğerleri kadar berbat bir tutum sergiledi. Sonra barış meselesi ortaya çıktı ve bu Almanya’da öylesine çirkin bir mesele ki. BSW’yi kurmamızdan önce AFD, müzakere edilmiş bir çözümü tutarlı bir şekilde savunan ve doğudaki pek çok seçmen için hayati bir konu olan Ukrayna’ya silah sevkiyatına karşı çıkan tek partiydi. CDU-CSU daha fazla silah tedarik etmek istiyordu ve Die Linke bu konuda bölünmüş durumdaydı. Eğer détente politikasına geri dönülmesini ve müzakere yapılmasını istiyorsanız, silah sağlayarak savaşın bir tarafı olmak da istemiyorsanız, AFD dışında başvurabileceğiniz başka kimse yoktu. Elbette mesele İsrail olduğunda AFD daha da fazla silah sağlamaya kararlı, çünkü İslam karşıtı bir parti ve orada yaşanan korkunç şeyleri açıkça onaylıyor. Nihayetinde yeni bir parti kurma adımını atmamızın temel nedenlerinden biri de buydu; böylece anaakım siyasetten gayet makul bir biçimde hoşnutsuz olan ancak aşırı sağcı da olmayan insanlar—ki AFD seçmenlerinin büyük bir kısmı da buna dahildir—yönelebilecekleri ciddi bir partiye sahip olacaklardı.

Meaney & Rahtz: Peki şu anki CDU’yu Helmut Kohl’ün CDU’su ile kıyaslasanız? Yeni eyaletleri entegre etmek için Anayasa’yı (Grundgesetz) ayaklar altına alan oydu.

Wagenknecht: Kohl yönetimindeki CDU’nun her zaman güçlü bir sosyal kanadı, güçlü bir işçi kanadı vardı. Norbert Blüm’ün ve Heiner Geißler’in ilk başta savundukları şey de buydu. Sosyal hakları ve sosyal güvenliği savundular ve bu da CDU’yu bir tür halk partisi haline getirdi. Her zaman işçilerden, kleinen Leute olarak adlandırılan düşük gelirli sıradan insanlardan güçlü bir destek aldılar. Merz, BlackRock* kapitalizmini destekliyor, eskiden BlackRock için çalıştığı için değil sadece, politik ekonomi açısından bu bakış açısını temsil ettiği için de. Emeklilik yaşını yükseltmek istiyor, ki bu da yeni bir emekli aylığı kesintisi anlamına geliyor. Sosyal yardımları azaltmak istiyor, refah devletinin çok büyük olduğunu ve parçalanması gerektiğini söylüyor, daha yüksek bir asgari ücrete karşı çıkıyor. CDU’nun eskiden desteklediği şeylerin hepsine karşı. Uysallaştırılmış bir kapitalizmi, güçlü bir sosyal bileşene, güçlü bir refah devletine sahip bir ekonomik düzeni savunuyordu CDU. CDU’da yeri olan Katolik sosyal doktrininin bir gereğiydi bu. Ve inandırıcıydılar da, zira Almanya’da sosyal haklara yönelik gerçek saldırı 2004 yılında Schröder ve SPD-Yeşiller hükümeti döneminde gerçekleşti. Yani İngiltere’den biraz farklı Almanya. CDU aslında neoliberal saldırıyı geciktirdi. Merz onlar için bir dönüm noktası.


[1] https://newleftreview.org/issues/ii146/articles/sahra-wagenknecht-condition-of-germany.pdf

* Koalisyonu oluşturan SDP (kırmızı), Yeşiller ve FDP’nin (sarı) parti renklerine atfen koalisyon hükümeti genellikle bu şekilde adlandırılmaktadır.

* Zeitenwende Almanca’da “dönüm noktası” anlamına gelmektedir. Kavram Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal saldırısından hemen sonra 27 Şubat günü Olaf Scholz’ün Federal Meclis’te yapmış olduğu tarihsel konuşmada kullanılmıştır. Bu konuşmada Scholz, Almanya’nın savunma harcamalarını ciddi biçimde artıracağını, silahlı kuvvetlerini modernize edeceğini ve enerji bağımsızlığını sağlamaya yönelik adımlar atacağını açıklamıştır

* SPD lideri Willy Brandt’ın liderlik ettiği Ostpolitik ve détente politikasıyla Federal Almanya, Sovyet bloğu ülkeleriyle ilişkilerinde zor tehditini arka plana iten, ticari ve siyasi ilişkileri önceleyen bir strateji benimsemişti.

* Kerch Köprüsü, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesinin ardından inşa edilmiş ve 2018 yılında hizmete açılmıştır. Köprü, Rusya’nın Kırım üzerindeki kontrolünü pekiştirmek ve bölgeye kara yoluyla doğrudan erişim sağlamak amacıyla stratejik bir öneme sahiptir. 2022 Ekim ayında Ukrayna tarafından büyük bir saldırıya uğramıştır.

* Ukrayna, Mayıs 2023’te Almanya’dan, fırlatma noktasından 500 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurabilen Taurus füzelerini teslim etmesini istedi. Scholz, füzelerin Rusya topraklarındaki hedefleri vurmak için kullanılmasına izin veremeyeceğini, bunun gerginliği tırmandırma riski taşıdığını öne sürerek bu talebi defalarca reddetti. Füzeleri kullanmak için Alman askerlerinin Ukrayna’da bulunmasının bir zorunluluk olduğu, bunun ise mümkün olamayacağı argümanı da Scholz’un talepleri reddederken kullandığı başlıca argümanlardan biriydi.

* Almanya’nın Ukrayna’ya Taurus seyir füzeleri sağlaması meselesine dair Alman Hava Kuvvetleri üst düzey yetkilileri arasındaki gizli görüşme kayıtlarının Rusya tarafından Mart 2024’te sızdırılması olayından bahsediliyor.

* Merz, Müslüman-Arap kökenli ebeveynlerin okula uyum sağlayamayan erkek çocuklarıyla ilgili şikayetlere ve disiplin uygulamalarına karşı çocuklarını savunmak için özellikle kadın öğretmenler üzerinde baskı kurduklarını iddia ederken bu tartışmalı ifadeyi kullanmıştır.

* New York merkezli çokuluslu bir yatırım şirketi olan BlackRock, 10 trilyon dolarlık bir varlığı yöneten ve günümüzde dünyanın en büyük varlık yöneticisi konumunda olan bir şirkettir.